Sunday, November 20, 2016

9 Σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει πρόβλημα με τα αυτιά του



  1. Ξύσιμο στα αυτιά: Αν παρατηρήσετε τον τετράποδο φίλο σας να ξύνει τα αυτία του με το πίσω πόδι αρκετές φορές τη μέρα, είναι σημάδι πως έχει ενόχληση στα αυτιά. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε αρκετά νοσήματα του αυτιού αλλά μπορεί να γίνει εντονότερο και συνεχόμενο σε περιπτώσεις παρασίτωσης των αυτιών από ωτοδεκτική ψώρα. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να εξετάσει τα αυτιά του σκύλου σας και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. 
  2. Ερεθισμένο αυτί: Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα σε ένα σκύλο που παρουσιάζει πρόβλημα με τα αυτιά του, είναι το ερεθισμένο δέρμα στο εσωτερικό του αυτιού. Το δέρμα αλλοιώνεται, παρουσιάζει έντονο κόκκινο χρώμα και παχύνεται σε σημείο που μπορεί να κλείνει μερικώς ή τελείως ο αυλός του αυτιού. 
  3. Έκκριμα: Φυσιολογικά το αυτί παράγει μια μικρή ποσότητα άχρωμου κεριού. Σε παθολογικές κατάστασεις, το έκκριμα αυξάνεται πολύ, το χρώμα ποικίλει (κίτρινο, κιτρινοπράσινο, καφέ, μαύρο) και σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσοσμο. 
  4. Τίναγμα των αυτιών- της κεφαλής: Το τίναγμα είναι συχνό σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει έντονη ενόχληση στα αυτιά του όπως στις περιπτώσεις ξένου σώματος στο αυτί. Συχνότερα παρατηρείται η εντόπιση χόρτων (άγανων) κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ενώ εντοπίζονται συχνότερα σε σκύλους εργασίας (κυνήγι) λόγω εξορμήσεων στην ύπαιθρο και επαφής με την άγρια βλάστηση. Όμως, παρατηρείται και σε κατοικίδια μετά από βόλτα.
  5. Διόγκωση πτερυγίου αυτιού: Η διόγκωση του πτερυγίου του αυτιού ονομάζεται ωταιμάτωμα και προέρχεται από ρήξη αγγείων μεταξύ του χόνδρου του αυτιού και του δέρματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κύστη από αίμα. Η κατάσταση αυτή συνήθως είναι αποτέλεσμα επανειλημμένου κνησίματος του αυτιού με το πίσω πόδι ή λόγω τιναγμάτων του κεφαλιού και των αυτιών. Είναι δευτερογενές σύμπτωμα και εκτός από την χειρουργική επέμβαση που θα χρειαστεί το ζώο για να αντιμετωπιστεί το ωταιμάτωμα, θα πρέπει να εντοπιστεί το αρχικό πρόβλημα και να θεραπευτεί (π.χ. ωτίτιδα, ωτοδεκτική ψώρα κτλ).
  6. Πόνος: Αν όταν χαϊδεύτετε τον τετράποδο φίλο σας δείχνει πόνο στην περιοχή των αυτιών και κυρίως στη βάση των αυτιών, τότε υπάρχει πρόβλημα στα αυτιά του σκύλου σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να ελέγξει τα αυτιά του και αρχίστε άμεσα τη θεραπεία που θα σας προτείνει.
  7. Στριψιμο της κεφαλής προς μια πλευρά: Σε συγκεκριμένα νοσήματα του αυτιού παρατηρείται απόκλιση της κεφαλής από τον επικήμη άξονα της, δηλαδή γέρνει το κεφάλι είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του εσωτερικού του αυτιού που χρίζει άμεσης εξέτασης και παρακολούθησης.
  8. Δερματικά προβλήματα στο εξωτερικό του αυτιού ή στην γύρω περιοχή: Αρκετές φορές λόγω κνησμού δημιουργούνται δερματικές αλλοιώσεις στο πρετύγιο του αυτιού. Αν ο ιδιοκτήτης απουσιάζει αρκετές ώρες από το σπίτι μπορεί να μην γίνει αντιληπτός ο κνησμός, όμως οι δερματικές αλλοιώσεις στην περιοχή του αυτιού θα πρέπει να τον υποψιάσουν.
  9. Τρίβει το κεφάλι του- αυτιά του σε αντικείμενα: Αρκετές φορές η ενόχληση και ο κνησμός γίνονται τόσο έντονα που το ζώο τρίβει τα αυτιά σου σε διάφορα αντικείμενα όπως έπιπλα, τοίχους, καναπέδες, ακόμα και στο πάτωμα. 

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment