Friday, November 4, 2016

Πώς να αναγνωρίσετε την Ουλίτιδα στο Κατοικίδιο σας


  1. Δυσάρεστη αναπνοή: Η δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι
    φυσιολογική. Κατά τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας, τα βακτήρια που την δημιουργούν αναδύουν δυσάρεστη οσμή. Αν το στόμα του κατοικιδίου σας μυρίζει άσχημα πολύ πιθανόν να οφείλετε σε ουλίτιδα ή σε πιο προχωρημένο στάδιο, δηλαδή περιοδοντίτιδα. 
  2. Ούλη με ερυθρότητα ή αιμορραγία: Όταν τα βακτήρια του στόματος επιτίθονται στα ούλη, προκαλούν φλεγμονή με αποτέλεσμα τα τελευταία να παρουσιάζουν ερυθρότητα (πιο έντονο κόκκινο χρώμα) και αιμορραγίες.
  3. Πόνος κατά την μάσηση: Στην περιοδοντίτιδα, λόγω φλεγμονής στα ούλη, τα ζώα έχουν πόνο. Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να καταλάβουμε την έκφραση του πόνου στα ζώα, εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας τα ζώα βγάζουν κραυγές ή δείχνουν δυσφορία στην μάσηση της τροφής. Αυτό είναι πιο έκδηλο στις γάτες σε σχέση με τους σκύλους. Αρκετές γάτες τσακώνονται με την τροφή και την χτυπάνε με το πόδι τους. Επίσης, αρκετές γάτες στέκονται πάνω από το μπολ του φαγητού, το κοιτάνε επίμονα, παρουσιάζουν έντονη σιαλόρροια αλλά δεν τρώνε παρόλο που παρουσιάζουν έντονη επιθυμία. Αυτές είναι χαρακτηριστικές εκφράσεις πόνου λόγω προβλήματος στη στοματική κοιλότητα.
  4. Αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις: Αρκετά ζώα με περιοδοντίτιδα δεν τρώνε ξηρή τροφή, δείχνουν μια έντονη προτίμηση στις μαλακές τροφές. Πολλά ζώα παρουσιάζουν ανορεξία και δεν τρώνε καθόλου λόγω έντονου πόνου.
  5. Απεριποίητο τρίχωμα: Οι γάτες φυσιολογικά περιποιούνται καθημερινά το τρίχωμα τους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα τους και τα μπροστινά τους δόντια (τομείς). Όταν νοσούν από περιοδοντίτιδα μειώνουν ή σταματούν τη διαδικασία αυτή λόγω πόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τρίχωμα τους να είναι απεριποίητο, να χάνει την λάμψη του και να μπλέκεται.
  6. Αλλαγές συμπεριφοράς: Ζώα με περιοδοντίτιδα μπορεί να αλλάξουν συμπεριφορά στο παιχνίδι, δηλαδή να το μειώσουν ή να το αποφεύγουν. Η μείωση είναι σταδιακή και μπορεί πολλές φορές να μην γίνεται αισθητή από τον ιδιοκτήτη. Αρκετά ζώα μειώνουν την κινητικότητα και την κοινωνικότητα τους λόγω πόνου, δηλαδή ξαπλώνουν περισσότερες ώρες ή κρύβονται.
  7. Απώλεια δοντιών: Σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας υποχωρούν τα ούλη με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι προσφύσεις των δοντιών και να πέφτουν. Τα δόντια τις περισσότερες φορές καταπίνονται από τα ζώα αλλά δεν αποκλείεται να βρείτε κάποια στο μπολ του φαγητού και του νερού ή στο πάτωμα.


Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment