Monday, October 17, 2016

10 Συμβουλές για το Μπάνιο του Σκύλου σας


  1.  Αρχίστε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας
    από μικρή ηλικία. Το κουτάβι δέχεται εύκολα καινούργια πράγματα στη ζωή του και έτσι μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε αυτή η συνήθεια να είναι ευχάριστη όταν ενηλικιωθεί.
  2. Ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος καθόλη τη διαδικασία του μπάνιου. Σκοπός είναι να γίνει το μπάνιο γρήγορα και χωρίς να τραυματιστεί ο τετράποδος φίλος σας. Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν είναι δεμένος μπορεί να χτυπήσει στην μπανιέρα, να γλιστρίσει ή να τραυματιστεί στην προσπάθεια να πηδήξει εκτός της μπανιέρας.
  3. Χρησιμοποιείστε σαμπουάν ειδικό για σκύλους. Μην λούζετε τον σκύλο σας με ανθρώπινα σαμπουάν, έχουν διαφορετικό pH και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο δερμά του. Φροντίστε το σαμπουάν να χρησιμοποιείται διαλυμένο σε νερό και όχι κατευθείαν στο δέρμα.
  4. Χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό. Αποφύγετε το κρύο γιατί μπορεί να αρρωστήσει ο σκύλος σας και ακολούθως να κάνει διάρροιες. Αντιθέτως, το πολύ ζεστό νερό προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και δεν είναι ανεκτό από το ζώο. 
  5. Προσοχή στο κεφάλι. Αφού τελείωσουμε με το σώμα, αφήνουμε τελευταίο το κεφάλι. Προσοχή να μη βάζετε νερό ή σαπουνιές μέσα στα αυτιά ή τα μάτια του τετράποδου φίλου σας. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να προκληθεί ωτίτιδα ενώ στην δεύτερη διαφορα προβλήματα με τα μάτια όπως επιπεφυκίτιδα. 
  6. Ξεβγάλτε πολύ καλά τις σαπουνιές. Φροντίστε να απομακρυνθούν πολύ καλά οι σαπουνιές από όλα τα σημεία του σώματος γιατί αν παραμείνουν στο σώμα θα ερεθίσουν το δέρμα.
  7. Στεγνώστε πολύ καλά τον σκύλο. Αρχικά σπουπίστε το κατοικίδιο σας με πετσέτα και ακολούθως χρησιμοποιείστε πιστολάκι με χλιαρό αέρα (ποτέ κρύο, ποτέ ζεστό) για να απομακρύνετε κάθε ίχνος υγρασίας από το δέρμα. Φροντίστε το πιστολάκι να έχει τουλάχιστον 20 εκατοστά απόσταση από τον σκύλο. Αν χρησιμοποιείτε το πιστολάκι σε πολύ κοντινή απόσταση ή με πολύ ζεστό αέρα μπορεί να προκαλέσετε νέκρωση των τριχών με αποτέλεσμα έντονη τριχόπτωση. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το πιστολάκι στο πρόσωπο του σκύλου γιατί μπορεί να δημιουργήσετε προβλήματα στα μάτια του.
  8. Μαζέψτε όλη την υγρασία που έχει απομείνει στα αυτιά. Χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να σκουπίσετε το εσωτερικό του αυτιού, αφού έχετε τελειώσει με το μπάνιο. Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες γιατί μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στο εσωτερικό του αυτιού.
  9. Αρωματίστε το ζώο σας σωστά. Χρησιμποιείστε ειδικό άρωμα για σκύλους και μικρή ποσότητα. Μην ψεκάζετε κατευθείαν το ζώο, φροντίστε να ψεκάζετε τη χτενιά και ακολούθως χτενίστε το σκύλο. Αποφύγετε τα αρώματα σε ζώα που έχουν αλλεργίες ή προβλήματα με το δέρμα.
  10. Επιβραβεύστε το ζώο σας. Στο τέλος του μπάνιου επιβραβεύστε το ζώο σας με λίγους κόκκους ξηρής τροφής έτσι ώστε να έχει ευχάριστη ανάμνηση για την επόμενη φορά.
Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment