Tuesday, October 11, 2016

10 Πράγματα στο κήπο σας επικίνδυνα για τον σκύλο σας



Συχνά οι τετράποδοι φίλοι μας ξεφαντώνουν στον
κήπο του σπιτιού, είτε γιατί εκεί είναι ο χώρος που ζούν είτε γιατί έχουν πρόσβαση σε αυτόν κάποιες ώρες της μέρας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα στον κήπο που μπορεί να βλάψουν το κατοικίδιο σας και να σας βάλουν σε μπελάδες,
  1. Μύκητες (μανιτάρια): Στο κήπο σας μπορεί να βλαστήσουν μανατάρια, ιδίως τις εποχές με αυξημένες βροχοπτώσεις, ωστόσο κάποια από αυτά μπορεί να είναι τοξικά για το κατοικίδιο σας. Υπάρχουν πολλών ειδών μανιτάρια, τα οποία διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα, τον τύπο και τη δηλητηριώδη ισχύ τους και δυστυχώς πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα επικίνδυνα είδη καθώς μοιάζουν εξαιρετικά με άλλα μη δηλητηριώδη. Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει ο τετράποδος φίλος σας ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την επικινδυνότητα του μύκητα που θα καταναλώσει. Μερικά από αυτά είναι έμετος, παρουσία αίματος σε έμετο ή κόπρανα, συμπτώματα νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας όπως αύξηση στην κατανάλωση νερού και στην ούρηση, ανορεξία, νευρολογικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις κ.α.
  2. Ασφόδελος (νάρκισσος): Μπορεί να είναι ένα υπέροχο λουλούδι για τον κήπο σας, ωστόσο είναι αρκετά επικίνδυνο για το κατοικίδιο σας. Ο σκύλος μπορεί δηλητηριαστεί με 3 τρόπους: να καταναλώσει του βολβούς, να φάει το φυτό ή το λουλούδι, να πιεί νερό από βάζο που έχει τέτοια λουλούδια. Τα συμπτώματα είναι σιαλόρροια, έμετος, κατάπτωση, αδυναμία και ταλάντευση στο περπάτημα (σαν μεθυσμένος), ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδίας, την αρτηριακή πίεση, ακόμα και να παρουσιαστούν επιληπτικές κρίσεις και αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος.
  3. Τουλίπες: Τα συμπτώματα της τοξίκωσης από τουλίπες (κατανάλωση φυτού ή βολβού) είναι ναυτία, έμετος, διάρροια, ερεθισμό στην στοματική κοιλότητα, αύξηση στον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, δυσκολία στην αναπνοή. 
  4. Κρόκος: Υπάρχουν δύο είδη αυτού του φυτού, ένα την άνοιξη και ένα άλλο το φθινόπωρο. Ο ανοιξιάτικος κρόκος προκαλεί μόνο έμετο και διάρροια, αλλά ο φθινοπωρινός κρόκος είναι πολύ τοξικός για τον τετράποδο φίλο σας. Προκαλεί έντονους εμετούς, αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και αναπνευστικά προβλήματα.
  5. Φρύνος (βάτραχος): Οι φρύνοι δημιουργούν προβλήματα στα σκυλία λόγω της γλοιώδης ουσίας που φέρουν στο δέρμα τους και του δηλητηρίου που έχουν κάποια είδη. Οι βάτραχοι προσελκύουν την προσοχή του σκύλου, και λόγω της περιέργης φύση του δε διστάζει να παίξει μαζί τους, να τους γλύψει ή ακόμα χειρότερα να τους φάει. Τα συμπτώματα ποικίλουν και είναι περισσότερα όταν ο φρύνος έχει δηλητήριο. Μερικά συμπτώματα είναι ερεθισμός στο στομάχι, σιαλόρροια, πόνος, ασταθές βάδισμα, αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και επιληπτικές κρίσεις. Επίσης, οι φρύνοι τρέφονται με σαλιγκάρια και γεωσκώληκες οι οποίοι αποτελούν ενδιάμεσοι φορείς για διάφορα εσωτερικά παράσιτα του σκύλου. Γι' αυτό, σε περίπτωση που ο σκύλος σας φάει ένα τέτοιο επισκέπτη του κήπου σας, ακόμα κι αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για αντιπαρασιτική αγωγή.
  6. Κάστανα (καρποί horse chestnut tree): Σε περίπτωση βρώσης τέτοιων καρπών, τα συμπτώματα αφορούν ανορεξία, έμετο, παρουσία αίματος σε έμετο, διάρροια, αταξία και αστάθεια στο βάδισμα, σιαλόρροια, αύξηση κατανάλωσης νερού, πόνος στην κοιλιά.
  7. Κουκούτσια φρούτων (ροδάκινο, νεκταρίνι, δαμάσκηνο, βανίλια, βερίκοκο κ.α.): Μπορεί να ενθουσιαστεί ο σκύλος όταν βρει ένα κουκούτσι καθώς σκάβει στο κήπο σας, αλλά σύντομα θα σας βάλει σε μπελάδες. Ενώ θα αρχίσει να παίζει και θα προσπαθεί να το μασήσει, υπάρχει πιθανότητα να το καταπιεί με αποτέλεσμα να προκληθεί έμφραξη στο έντερο που θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση έμφραξης ο σκύλος θα κάνει επανείλημμένους εμέτους. Φρόντιστε να μην χάσετε χρόνο και να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας το συντομότερο. Η καθυστέρηση μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης αλλά και τις πιθανότητες ανάρρωσης.
  8. Ζιζανιοκτόνα: Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα τον τύπο του ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε. Μερικά από αυτά είναι έμετος, αίμα στα κόπρανα, αφυδάτωση, έλκη στην στοματική κοιλοτητα, προβλήματα στην αναπνοή και στην λειτουργία της καρδιάς, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
  9. Μουχλιασμένα φύλλα-φαγητά: Στον κήπο μας μπορεί να βρεθούν μουχλιασμένα φαγητά είτε στα σκουπίδια είτε από φύλλα και φρούτα που πέφτουν στο έδαφος. Κάθε μουχλιασμένη τροφή μπορέι να είναι επικίνδυνη για το κατοικίδιο σας αφού αναπτύσονται σε αυτήν μυκοτοξίνες. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας καταναλώσει τέτοια φαγητά πιθανόν να παρουσιάσει έμετο, διάρροια, τρέμουλο, ασταθές βάδισμα, επιληπτικές κρίσεις, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  10. Κουκούτσια μήλου: Περιέχουν μια ουσία που είναι τοξική αλλά, αν και χρειάζεται να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες για να παρουσιάσουν συμπτώματα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμα και με μικρές ποσότητες. Η δηλητηρίαση αυτή προκαλεί διαταραχή στην μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος στους ιστούς του σώματος με αποτέλεσμα να διαταράσεται η φυσιολογική λειτουργία του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος του ζώου.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment