Wednesday, September 7, 2016

Ευχάριστα νέα για το Γιγάντιο Πάντα


Ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) για
το γιγάντιο πάντα που αλλάζει κατηγορία από "απειλούμενο" σε "ευάλωτο" είδος, σύμφωνα με την δημοσίευση της ανανεωμένης "Κόκκινης Λίστας".

Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της Κίνας να προστατεύσει το γιγάντιο πάντα, ο πληθυσμός του εμφανίζει ανάκαμψη και υπολογίζεται στα 1864 ενήλικα ζώα (~2060 μαζί με τα μωρά τους). Οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης αφορούν τον έλεγχο της λαθροθηρίας και την επαναφύτευση δασών μπαμπού. Επιπρόσθετα, μέσω του προγράμματος αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία "rent-a-panta" η Κίνα δάνεισε μερικά ζώα του είδους σε ζωολογικούς κήπους του κόσμου με αντάλλαγμα μετρητά που επενδύονταν στις προσπάθειες διατήρησης του γιγάντιου πάντα. 

Παρόλο που η Κίνα πήρε ζεστά το θέμα και τα νέα είναι ευχάριστα, η IUCN αναφέρει πως η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή. Ο φόβος για τυχόν μείωση του πληθυσμού του ζώου ξανά, συνεχίζει να υφίσταται καθώς λόγω των κλιματικών αλλαγών αναμένεται να καταστραφεί το 1/3 των δασών μπαμπού (φυσική κατοικία και τροφή των πάντα) μέχρι το τέλος του αιώνα. 

Η έκθεση της IUCN αναφέρει "Το σχέδιο της Κίνας για επέκταση των προσπαθειών διατήρησης του γιγάντιου πάντα είναι ένα θετικό βήμα και πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του." 






0 comments:

Post a Comment