Friday, September 16, 2016

Καναρίνι - Οδηγίες φροντίδας


Το καναρίνι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πουλιά λόγω της
μελωδικής φωνής του και των εντυπωσιακών χρωμάτων του. Χώρα προέλευσης του είναι κυρίως οι Κανάριοι Νήσοι, απ' όπου πήρε και το όνομα του. Άρχισε να εκτρέφεται σε αιχμαλωσία τον 17ο αιώνα και ενώ αρχικά ήταν κατοικίδιο των πλουσίων, σύντομα εξαπλώθηκε σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Ο μελωδός αυτός, ζει 10-15 χρόνια και εκτρέφεται αρκετά εύκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Στη φύση απαντάται μόνο στο κίτρινο χρώμα, ενώ σε επίπεδο εκτροφής, λόγω της επιλεγμένης αναπαραγωγής, συναντάται και σε άλλα χρώματα όπως πορτοκαλί, καφέ, μαύρο, άσπρο και κόκκινο. 
Το καναρίνι χρειάζεται φροντίδα, όπως όλα τα κατοικίδια, και πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες του  για να είναι υγιές και να ζήσει αρκετά χρόνια.
Κλουβί: Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο έτσι ώστε το πουλί να μπορεί να ανοίγει τα φτερά του και να πετάει. Αποφύγετε τα πολύ μικρά κλουβιά του εμπορίου όπου το ζώο δεν μπορεί να εκφράσει τη φύση του. Μην ξεχνάτε πως στη φύση ξοδεύει αρκετό χρόνο πετώντας. Το καναρίνι μπορεί να ζήσει μόνο του σε ένα κλουβί. Αν ωστόσο έχετε περισσότερα, αποφύγετε να βάλετε δύο αρσενικά μεσα στο ίδιο κλουβι γιατί θα προκληθούν καυγάδες. Αν έχετε πολλά καναρίνια, αρσενικά και θηλυκά, μπορείτε να τα βάλετε όλα μαζί, αρκεί το κλουβί να είναι αρκετά μεγάλο και να υπάρχουν πολλές ταίστρες και ποτίστρες για αποφυγή του ανταγωνισμού.

Εξοπλισμός κλουβιού: Ο εξοπλισμός του κλουβιού πρέπει να είναι λειτουργικός για να καλύπτει τις φυσικές ανάγκες του ζώου. Αποφύγετε τα περιττά πράγματα μέσα στον κλουβί γιατί μειώνουν το διαθέσιμο χώρο που έχει το πουλί για να πετάει. Τοποθετήστε κλαδιά ή ειδικές πατήθρες που υπάρχουν στο εμπόριο έτσι ώστε να μπορεί το καναρίνι να κάθεται και να κουρνιάζει. Η απόσταση μεταξύ των πατήθρων πρέπει να είναι αρκετή έτσι ώστε το πουλί να χρησιμοποιεί τα φτερά του για να μετακινηθεί από την μια στην άλλη. Πολύ σημαντικό είναι το ύψος που θα τοποθετηθούν. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι πολύ κοντά στην οροφή του κλουβιού γιατι θα αποθαρρύνεται να τις χρησιμοποιεί. Επίσης, μην
γεμίσετε το κλουβί με πατήθρες γιατι θα εμποδίζουν το πουλί στο πέταγμα. Ταϊστρες και ποτίστρες πρέπει να τοποθετήσετε αρκετές ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που υπάρχουν μέσα στο κλουβί. Φροντίστε να είναι εξωτερικές έτσι ώστε να μην χρειάζεται να βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί, κάτι που θα το στρεσάρει. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλών ειδών  και σε διάφορα μεγέθη, με αυτόματο γέμισμα κτλ. Απαραίτητο αξεσουάρ σε ένα κλουβί καναρινιών είναι και η μπανιέρα. Τα πουλιά συνηθίζουν να καθαρίζονται βρέχοντας τα φτερά τους. Φροντίστε η μπανιέρα να

είναι εξωτερική και αφού το καναρίνι κάνει μπανιο, αφαιρέστε την, απολυμάνετε και φυλάξτε την μέχρι την επόμενη χρήση. Πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν ρεύματα αέρα στο κλουβί ιδίως μετά το μπάνιο γιατί το καναρίνι θα αρρωστήσει.

Διατροφή: Η διατροφή πρέπει να είναι ανάλογη του σταδίου ανάπτυξης του καναρινιού π.χ. για ανάπτυξη, για ενήλικο, για αναπαραγωγική περίοδο κτλ. Χρησιμοποιήστε μια καλής ποιότητας τροφή ενώ συμπληρωματικά μπορούν να δωθούν βρασμένο αυγό, καρότο, μπρόκολο, μήλο, αγγούρι. Οι διατροφικές αναγκες του οργανισμού του πουλιού είναι αυξημένες την εποχή του ζευγαρώματος, τις περιόδους αλλαγής φτερώματος και τον χειμώνα. 
Αναπαραγωγή: Η αναπαραγωγή στα πουλιά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ρυθμίζεται από
πολλούς παράγοντες. Στη φύση η αναπαραγωγική περίοδος αρχίζει όταν αυξηθεί αρκετά η ημερήσια ποσότητα φωτός, δηλαδή την άνοιξη. Αυτήν την εποχή η φύση είναι πλούσια σε τροφή και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, παράγοντες πολύ σημαντικοί για το μεγάλωμα των νεοσσών τους. Φροντίστε λοιπόν, το κλουβί των φτερωτών σας φίλων να εκτείθεται σε φυσικό φωτισμό έτσι ώστε μπαίνοντας στην άνοιξη, τα πουλιά να μπουν σε αναπαραγωγική φάση. Βεβαιωθείτε ότι το σημείο που έχετε τοποθετήσει το κλουβί δεν έχει ρεύματα αέρα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα καναρίνια. Τοποθετήστε στο κλουβί φωλιά, ενώ μέσα σε κάθε φωλιά πρέπει να τοποθετηθεί ειδική τσόχα (υπάρχει στο εμπόριο) για να μπορέσει το θηλυκό να στρώσει τη φωλιά με μεγαλύτερη
ευκολία. Τοποθετήστε μέσα στο κλουβί νήμα λινάντζας με βαμβάκι (νήμα καφέ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το θηλυκό για την κατασκευή φωλιάς. Το θηλυκό συνήθως γεννάει 4 αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε 14 μέρες. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή των καναρινιών γιατί οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι αυξημένες. Φροντίζουμε, εκτός από τη συνηθισμένη τροφή ανάμικτων σπόρων, να παραθέτουμε και αυγοτροφή (ή βραστό αυγό), την οποία θα αλλάζουμε καθημερινά τοποθετώντας φρέσκια γιατί αλλοιώνεται. Επίσης, τοποθετούμε μέσα στο κλουβί σουπιοκόκκαλο, το οποίο είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και βοηθά στην αυγοπαραγωγή των πουλιών.

Σουπιοκόκκαλο

Αποφύγετε: Το κλουβί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στο κρύο και στα ρεύματα αέρα. Αποφύγετε τους χειρισμούς μέσα στο κλουβί, προτιμήστε υλικά τα οποία μπορείτε να χειρίζεστε εκτός κλουβιού έτσι ώστε να μην βάζετε τα χέρια σας μέσα στο κλουβί και να προκαλείτε στρες στα πουλιά. Μην τοποθετείτε το κλουβί σε χώρο που υπάρχει καπνός από τσιγάρα ή άλλων ειδών τοξικές μυρωδιές. Μην χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα, παρά μόνο αυτά που έχουν ένδειξη χρήσης σε πουλιά. Τοποθετήστε το κλουβί σε ήσυχο μέρος και κρατήστε μακρυά σκύλους, γάτους, άλλα κατοικίδια και παιδιά.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment