Monday, September 5, 2016

10 Οικιακά δηλητήρια για το κατοικίδιο σας


Διάφορα υλικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό, είναι τοξικά για τα κατοικίδια. Τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτά είτε τις ώρες που απουσιάζετε από το σπίτι, αν δεν τα έχετε σωστά αποθηκευμένα, είτε όταν είστε παρόν αλλά δεν γνωρίζετε ότι είναι δηλητήρια για το ζώο σας. Μερικά από αυτά αναφέρονται πιο κάτω.
  1. Αντιψυκτικά: Περιέχουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Ωστόσο έχει γλυκιά και ελκυστική γεύση οπότε τα κατοικίδια την καταναλώνουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης είναι διάρροια, έμετος, αδυναμία, μείωση συντονισμού των κινήσεων και συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας όπως αυξημένη δείψα και ούρηση. Πιο συχνά δηλητηριάζονται ζώα που ζούν σε συνεργεία αυτοκινήτων, μηχανοστάσια κτλ.
  2. Ζιζανιοκτόνα: Τα ζώα μπορεί να καταναλώσουν φυτά τα οποία έχουν προσφάτως  ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα. Επίσης μπορεί να πιούν νερό που έχει μολυνθεί από ζιζανιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκεί κοντά ή να παίζουν μέσα σε χόρτα που έχουν προηγουμένως ψεκαστεί. Τα συμπτώματα ποικίλουν αναλόγως του ζιζανιοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε.Μερικά από αυτά είναι έμετος, αίμα στα κόπρανα, αφυδάτωση, έλκη στην στοματική κοιλότητα, προβλήματα στην αναπνοή και στη λειτουργία της καρδιάς, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
  3. Ποντικοφάρμακα: Είναι το πιο συχνό οικιακό δηλητήριο για τα κατοικίδια. Δυστυχώς είναι πολύ ελκυστικά για τα κατοικίδια και συχνά πέφτουν στην παγίδα να τα καταναλώσουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστουν από μερικές μέχρι αρκετές μέρες μετά την κατανάλωση και σχετίζονται με διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αιμορραγίες. Αδυναμία, λήθαργος, έμετος, αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος,  στίγματα αίματος στο δέρμα (μικροί μώλωπες) και αιμορραγίες στις κοιλότητες του σώματος (οι αιμορραγίες συνήθως είναι εσωτερικές και δεν είναι εμφανείς) είναι μερικά συμπτώματα αυτής της τοξίκωσης.
  4. Σαλιγκαριοκτόνο: Είναι εξίσου ελκυστικό για τα κατοικίδια και έχει μορφή pellets. Προκαλεί συσπάσεις στους μυς, επιληπτικές κρίσεις,
  5. Λιπάσματα: Η κατανάλωση λιπασμάτων μπορεί να προκαλέσει σιαλόρροια, έμετο, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή.
  6. Καύσιμα: Τα ζώα μπορούν να δηλητηριαστούν με 3 τρόπους: με απευθείας κατάποση, δια του δέρματος ή μέσω εισπνοής καυσίμων. Σε περίπτωση που εισέλθουν στον οργανισμό απο το στόμα, μπορέι να προκαλέσουν βλάβη στον οισοφάγο ή να καταλήξουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα συμπτώματα ποικίλουν και αφορούν: πυρετό, έμετο, διάρροια, ζαλάδα, κατάπτωση, δυσκολία στην αναπνοή, μπλέ χρώμα ούλων, σιαλόρροια, αστάθεια, τρόμο, απώλεια συνείδησης, κώμα, θάνατος.
  7. Μπογιές: Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες μπογιατίζουν είτε τους τοίχους του σπιτιού είτε πίνακες ζωγραφικής, ενώ στο ίδιο δωμάτιο βρίσκεται το κατοικίδιο τους. Η επαφή, η εισπνοή και η καατανάλωση μπογιάς προκαλεί προβλήματα στα ζώα. Προβλήματα στα μάτια, ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα, αλλεργία στο δέρμα, ζαλάδα, είναι μερικά από τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στο κατοικίδιο σας.
  8. Εντομοκτόνα - Παρασιτοκτόνα: Τα κατοικίδια συχνά δηλητηριάζονται από τη μη σωστή χρήση των παρασιτοκτόνων ή των εντομοκτόνων στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να απαλλαγούν από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Κάποιες φορές οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν μη κατάλληλα για το ζωο τους φάρμακα ή σε μεγαλύτερη δόση θεωρώντας ότι θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλες φορές χρησιμοποιούν στα ζώα παρασιτοκτόνα χώρου (φάρμακα που δεν έχουν ένδειξη χρήσης σε ζώα). Έτσι καταλήγουν πολλές φορές δηλητηριασμένα στον κτηνίατρο. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ανορεξία, έμετος, διάρροια, κατάπτωση, τρέμουλο, σιαλόρροια, προβλήματα στην αναπνοή, έλλειψη συντονισμού κινήσεων, θάνατος.
  9. Νέφτι: Εισπνοή, κατάποση ή επαφή με αυτό το υλικό είναι επικίνδυνη στα ζώα. Τα συμπτώματα της τοξίκωσης μπορεί να είναι διέγερση, επιληπτικές κρίσεις, κώμα, επίμονος εμετός και διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, αίμα στα ούρα, ερεθισμό στο δέρμα, θάνατο.
  10. Μπαταρίες: Κάποιες φορές οι σκύλοι μπορεί να μασήσουν μπαταρίες και να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στον οργανισμό τους ή τοξίκωση από μέταλλά που περιέχει η μπαταρία. Σε περίπτωση που καταπιεί ολόκληρη την μπαταρία μπορεί να του προκαλέσει έμφραξη σε κάποιο σημείο του εντέρου και να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει καταστοφή στους ιστούς της στοματικής κοιλότητας κατά τη μάσησης και την άμεσης επαφής με το τοξικό υλικό που περιέχει. Κάποια από τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει έιναι έμετος, λήθαργος, δυσκολία ή ανικανότητα στην αφόδευση. 

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM


0 comments:

Post a Comment