Tuesday, August 30, 2016

Κουνέλι - Οδηγίες φροντίδας



Το κουνέλι είναι ένα μικρό
θηλαστικό, αρκετά δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο. Συμβιώνει αρμονικά με τον άνθρωπο, αλλά και με κατοικίδια ζώα όπως ο σκύλος, η γάτα κτλ. Ζει 5-10 χρόνια και μπορεί να ζυγίζει από λίγα γραμμάρια εώς αρκετά κιλά αναλόγως της φυλής. Όπως όλα τα κατοικίδια, χρειάζεται φροντίδα γι' αυτό πρέπει να έχουμε κάποιες γνώσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βασικές του ανάγκες.

Κλουβί: Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο έτσι ώστε το κουνέλι να μπορεί να κινηθεί άνετα (ο ελεύθερος χώρος να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερος του μεγέθους του κουνελιού όταν ξαπλώνει). Φροντίστε να είναι κατασκευασμένο από υλικό που πλένεται εύκολα γιατί θα χρειαστεί να το καθαρίζετε συχνά για να απομακρύνονται τα ούρα του κουνελιού που είναι πολύ τοξικά. Τοποθετήστε το κλουβί σε ένα σημείο του σπιτιού δίπλα σε τοίχο για να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά φροντίστε έτσι ώστε να μην εκτείθετε στον ήλιο ή σε ρεύματα αέρα. Βεβαιωθείτε ότι στο σημείο που διαλέξατε το κουνέλι έχει καλή ορατότητα όλου του χώρου του δωματίου έτσι ώστε να μην πανικοβάλεται σε περίπτωση θορύβων.

Εξοπλισμός κουβιού: Το πάτωμα του κλουβιού δεν πρέπει να είναι φτιαγμένο από σύρμα γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα πόδια του χνουδωτού σας φίλου. Προτιμήστε να τοποθετήσετε κατά προτίμηση σβόλους από ξύλο και αποφύγετε το πριονίδι γιατί έχει αρκετή σκόνη όπου κάποιες φορές ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα του ζώου. Φροντίστε να απομακρύνετε τις βρωμιές από τη στρωμνή, καθημερινά, ενώ μια φορά τη βδομάδα απομακρύνετε όλη τη στρωμνή και τοποθετήστε καινούργια αφού πλύνετε και
απολυμάνετε το κλουβί. Σε περίπτωση που δεν τηρείτε αυτή την διαδικασία, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα πόδια και το κάτω τμήμα του σώματος του κουνελιού με αποτέλεσμα την αναπτυξη σοβαρών μολύνσεων μέχρι και θάνατο του ζώου. Η ταϊστρα πρέπει να είναι ένα βαρύ, αθαθές δοχείο, κατά προτίμηση κεραμικό, έτσι ώστε να μην αναποδογυρίζεται αλλά και να πλένεται εύκολα. Ποτίστρα χρησιμοποιήστε μορφή πιπίλας έτσι ώστε το ζώο και η στρωμνή του να διατηρούνται στεγνά και καθαρά. Το κλουβί πρέπει να έχει φωλιά έτσι ώστε το κουνέλι να μπορεί να κρυφτεί και να ξεκουραστεί. Υπάρχουν αρκετών ειδών  στο εμπόριο, διαλέξτε αυτήν που ταιριάζει στο μέγεθος του κλουβιού σας. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε στο κλουβί ειδικά υλικά για μάσηση, πέτρα μάσησης την οποία χρησιμοποιούν τα κουνέλια για να ροκανίζουν, μια φυσική διαδικασία που τους επιτρέπει να διατηρούν σταθερό το μήκος των δοντιών τους αφού μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν τα δόντια μεγαλώσουν πέρα από το φυσιολογικό, παρεμποδίζεται η πρόσληψη τροφής, τα ζώα πονάνε και σταματούν να τρώνε.
Σβόλοι ξύλου για στρωμνή στο κλουβί

Θερμοκρασία: Το εύρως θερμοκρασίας στο οποίο τα κουνέλια αισθάνονται άνετα είναι 10-20 βαθμοί κελσίου. Σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, άνω των 33 βαθμών κελσίου, τα κουνέλια αισθάνονται δυσφορία και μπορεί να προκληθεί θάνατος στο ζώο. Προσέξτε ο χώρος διαμονής του ζώου (κλουβί) να μην εκτείθεται στον ήλιο αλλά ούτε σε ρεύματα αέρα. Και τα δύο μπορεί να αποβούν θανατηφόρα για το χνουδωτό σας κατοικίδιο.

Διατροφή: Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία του κουνελιού καθώς έχει πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και οποιαδήποτε διαταραχή στη λειτουργία του μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Μια διατροφή που θα αποτελείται από άφθονη ποσότητα σανού και μικρή ποσότητα συσκευασμένης συνθετικής τροφής καλής ποιότητας ειδική για κουνέλια (pellets) είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του κουνελιού και θα εξασφαλίσει την υγεία του κατοικιδίου σας. Αποφύγετε τις συσκευασμένες πολύχρωμες τροφές του εμπορίου. Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά, διαταράσουν τη χλωρίδα του εντέρου και δημιουργούν πολλά προβληματα. Ξεχάστε την εικόνα του κουνελιού που τρώει καρότα στις παιδικές ταινίες. Αποφύγετε τις αλλαγές στη διατροφή, η σταθερότητα είναι απαραίτητη.
Ξηρή τροφή (pellets) για κουνέλια

Γυμναστική: Προτιμήστε ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί όπου το χνουδωτό σας κατοικίδιο θα μπορεί να κινείται άνετα και να γυμνάζεται. Αν το κλουβί είναι αρκετά μικρό, το κουνέλι θα πρέπει κάποιες ώρες της μέρας να βγαίνει εκτος για να γυμνάζεται. Προσοχή, μην αφήνεται το κουνέλι χωρίς επίβλεψη σε χώρο που υπάρχουν υλικά που μπορεί να ροκανίσει και να δημιουργηθεί πρόβλημα π.χ. ξύλινα έπιπλα, παμπού, λουλούδια, καλώδια κ.α. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείσετε ειδικά τούνελ που υπάρχουν στο εμπόριο για να τα παρακινήσετε να παίξουν, να κρυφτούν και να γυμναστούν.

Υγεία: Η πρώτη επίσκεψη του κουνελιού στον κτηνίατρο πρέπει να γίνεται τη μέρα που παίρνετε το χνουδωτό σας φίλο, έτσι ώστε να γίνει εξέταση του ζώου και να πάρετε τις απαραίτητες συμβουλές για τη φροντίδα και τη διατροφή του. Υπάρχει εμβόλιο για τα κουνέλια που χρησιμοποιείται σε 2 δόσεις, οπότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Αποπαρασιτισμοί επίσης πρέπει να γίνονται 2-3 φορές το χρόνο. Τα κουνέλια είναι αρκετά ανθεκτικά ζώα αν τηρούνται σωστά οι οδηγίες φροντίδας και οι προληπτικοί ελέγχοι από το κτηνίατρο. Συστύνονται 2 προληπτικοί ελέγχοι το χρόνο έτσι ώστε να προλαμβάνονται προβλήματα υγείας με τη στοματική κοιλότητα (λόγω της συνεχόμενης ανάπτυξης- επιμήκηνσης των δοντιών), δερματικά προβλήματα, ωτίτιδες (ψώρα αυτιών), πεπτικά προβλήματα (διάρροιες). Ποτέ μην παραμελείτε ή να αναβάλεται την επίσκεψη στον κτηνίατρο όταν το κουνέλι εμφανίζει συμπτώματα π.χ. διάρροια, προβλήματα με το δέρμα ή το τρίχωμα, ανορεξία γιατί μπορεί μέσα σε λίγες ώρες το κουνέλι να εξαντληθεί και ίσως να οδηγηθεί στο θάνατο. Επίσης, ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας δείξει πως και πόσο πρέπει να κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας. Τα νύχια του κουνελιού συμβάλουν σημαντικά στην σωστή ισορροπία του σώματος. Το σωστό μήκος νυχιών του επιτρέπει να περπατά σωστά χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στα πέλματα ή την ισορροπία του ζώου.

Στείρωση: Τα στειρωμένα κουνέλια ζουν περισσότερο και δεν εμφανίζουν προβλήματα υγείας με το αναπαραγωγικό σύστημα όπως προβλήματα με την μήτρα, τις ωοθήκες, τους μαστους κτλ. Επίσης, μετά την στείρωση δεν εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλα κουνέλια ή με τα υπόλοιπα κατοικίδια του σπιτιού, ενώ γίνονται πιο ευάγωγα στους χειρισμούς, ζώντας σε αρμονία με τον άνθρωπο και τα υπόλοιπα ζώα.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM


0 comments:

Post a Comment