Thursday, August 25, 2016

Χελώνα - Οδηγίες βασικής φροντίδας


Η χελώνα είναι ένα άγριο
ζώο, το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη, από την Αμερική, ως κατοικίδιο. Ωστόσο, διατηρεί όλα τα άγρια ένστικτα και δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον άνθρωπο. Μην περιμένετε λοιπόν να μοιραστείτε τις χαρές και τις λύπες σας με τη χελώνα σας, κάτι που μπορείτε να κάνετε με ένα σκύλο ή με μια γάτα. Όπως όλα τα κατοικίδια, έτσι και η χελώνα χρειάζεται φροντίδα, μέσα από την οποία πρέπει να καλύπτονται όλες οι βασικές ανάγκες της.

Δεξαμενή - ενυδρείο
Η δεξαμενή για τις υδρόβιες χελώνες πρέπει να προσφέρει αρκετό χώρο για άνετο κολύμπι, ένα ευρύχωρο κομμάτι ξηράς όπου θα βγαίνουν εκτός νερού και σημεία τα οποία θα μπορούν να κρυφτούν. Το μέγεθος της δεξαμενής πρέπει να είναι τόσο μεγάλο όσο να επιτρέπει σε όλες τις χελώνες να κολυμπήσουν άνετα ταυτόχρονα. Το μήκος της πρέπει να είναι τουλάχιστον εφτά φορές μεγαλύτερο από το μήκος του μεγαλύτερου ζώου ενώ για κάθε επιπλέον χελώνα θα πρέπει να αυξάνεται το μήκος κατά 10%. Το πλάτος πρέπει να είναι περίπου το μισό του μήκους. Το μέγεθος της επιφάνειας ξηράς πρέπει να επιτρέπει να βγαίνουν όλες οι χελώνες στη ξηρά ταυτόχρονα. Το βάθος του νερού πρέπει να είναι διπλάσιο από το μήκος της μικρότερης χελώνας της δεξαμενής. Πολύ σημαντική είναι η καθαριότητα και η υγιεινή της δεξαμενής. Φροντίστε τα υλικά κατασκευής της δεξαμενής και της επιφάνειας ξηράς να καθαρίζονται εύκολα και να μην αποτελούν εστία μικροβίων που θα επιβαρύνουν την υγεία των χελώνων. 

Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική γιατί είναι εξώθερμα ζώα και ο μεταβολισμός τους εξαρτάται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που μπορεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος του, και άρα τον μεταβολισμό του. Η θερμοκρασία νερού πρέπει να είναι 20-30 βαθμούς κελσίου, από το χειμώνα προς το καλοκαίρι αντίστοιχα. Η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι λίγο υψηλότερη από του νερού, ενώ στην επιφάνεια ξηράς περίπου 30 βαθμούς κελσίου. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικούς θερμοστάτες στο νερό και με υπεριώδη λάμπα (uv) στο κομμάτι ξηράς. Για μικρά χελωνάκια η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 25-27 βαθμούς κελσίου γιατί είναι πιο ευαίσθητα. 

Διατροφή
Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με την υγεία των χελωνών. Η ειδική ξηρή τροφή για χελώνες είναι ιδανική γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το ζώο. Αντίθετα, οι αποξηραμένες γαρίδες, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα για την διατροφή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποκλειστική διατροφή, παρά μόνο ως συμπλήρωμα. Το αβέστιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη D3 είναι στοιχεία απάραίτητα για την καλή υγεία του ζώου. Τα δύο πρώτα εξασφαλίζονται με μια καλής ποιότητας τροφή που περιέχει τις σωστές αναλογίες, ενώ τη βιταμίνη D3 συνθέτει ο οργανισμός της χελώνας με την έκθεση της σε ηλιακό φως ή σε ακτινοβολία λάμπας uv. Τέλος, σε χρόνο 5-10 λεπτών από τη στιγμή της παράθεσης της τροφής, πρέπει να καταναλώνεται και να μην μένει στην δεξαμενή γιατί γίνεται εστία μικροβίων.

Φωτισμός
Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία της χελώνας είναι ο φωτισμός. Μέσω του κατάλληλου φωτισμού ο οργανισμός της χελώνας συνθέτει τη βιταμίνη D3 η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού της. Μπορείτε να τοποθετήσετε το ενυδρείο σε σημείο που να φτάνουν οι ακτίνες του ήλιου έτσι ώστε να μπορεί να βγαίνει στο κομμάτι ξηράς και να απολαμβάνει τον ήλιο. Στις πτυχές του δέρματος αλλά και στο καβούκι των χελώνων αναπτύσσονται διάφορα μικρόβια και μύκητες, τα οποία καταστέφονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτός είναι ο λόγος που θα δείτε τις χελώνες σας να τεντώνουν επιδεικτικά τα πόδια τους αλλά και το κεφάλι τους όταν απολαμβάνουν τον ήλιο. Αν το σημείο που είναι τοποθετημένο το ενυδρείο, δεν εκτείθεται καθόλου στον ήλιο, χρειάζεται να τοποθετήσετε μια λάμπα uv ακτινοβολίας η οποία αντικαθιστά τις ακτίνες του ήλιου. Η έκθεση στην ακτινοβολία, είτε φυσική είτε τεχνητή, καλό είναι να γίνεται κάποιες ώρες της μέρας καθημερινά, ενώ πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα θερμομέτρηση του ενυδρείου για να μην αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία του. Προσοχή (σε όσους τοποθετούν τη δεξαμενή τους κοντά σε παράθυρο για φυσικό φωτίσμο) να μην έχουν πρόσβαση στο χώρο σας γάτες ή αγρια αρπακτίκα που μπορεί να σκοτώσουν τα χελωνάκια σας.

Καθαριότητα
Το νερό της δεξαμενής πρέπει να ανακυκλώνεται και το ενυδρείο να καθαρίζεται. Φροντίστε έτσι ώστε η τροφή να καταναλώνεται αμέσως μετά την παράθεση της για να μην μένουν υπολείμματα στο κάτω μέρος του ενυδρείου. Η τροφή που παραμένει στο ενυδρείο, λερώνει το νερό και γίνεται εστία ανάπτυξης μικροβίων. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με φίλτρο νερού.


Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM

0 comments:

Post a Comment