Friday, July 1, 2016

Ενυδρειο ~ Ψαρι Μονομαχος

Το ψάρι μονομάχος (ή Siamese Fighting Fish ή Betta Splendens) είναι εντυπωσιακό ψάρι του γλυκού νερού και συναντάται συχνά σε ενυδρεία.  Κατάγεται από την περιοχή του Σιάμ, από την οποία πήρε το όνομα του.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των χαρακτηριστικών μεγάλων πτερυγίων του και των εξωτικών χρωμάτων που έχει (κόκκινο, μπλέ, πορτοκαλί, κίτρινο, τιρκουάζ, πράσινο, άσπρο, μαύρο κ.α). Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 6-7cm και ζει περίπου 5 χρόνια. 
Ο μονομάχος είναι αρκετά ήρεμο ψάρι όταν ζει μόνο του, ιδίως όταν στο ενυδρείο υπάρχει χώρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κρύβεται. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός όταν συναντήσει άλλο μονομάχο ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Η επίθεση μεταξύ δύο μονομάχων αρκετές φορές καταλήγει στο θάνατο του ενός. Συνήθως το αρσενικό επιτίθεται σε άλλο αρσενικό ή σε θηλυκό. Αρκετές φορές μπορεί να γίνει επιθετικός ακόμα και με την αντανάκλαση του στον καθρέφτη.
Η ιδανική θερμοκρασία νερού για ένα μονομάχο είναι 23-27 βαθμοί κελσίου. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν  σε λήθαργο ή να πεθάνουν. Στα μικρά ενυδρεία η θερμοκρασία του νερού αλλάζει γρήγορα οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το PH του νερού πρέπει να είναι σχεδόν ουδέτερο (~7).
Ο μονομάχος χρειάζεται ένα ενυδρείο που θα είναι ανοιχτό στο πάνω μέρος για να μπορεί να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού για οξυγόνο, ωστόσο το νερό δεν πρέπει να είναι μέχρι πάνω γιατί μπορεί να πηδήξει έξω από την γυάλα. Μέσα στο ενυδρείο χρειάζεται να υπάρχει ένας χώρος που θα μπορεί να κρύβεται (ένα φυτό, ένας βράχος κτλ).
Η διατροφή του πρέπει να είναι καλής ποιότητας ειδική τροφή για μονομάχους. 


Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

0 comments:

Post a Comment