Tuesday, July 26, 2016

8 Παράγοντες που επηρεάζουν την τριχόπτωση στο σκύλο και στη γάτα



Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων ή γάτων ανησυχούν για την τριχόπτωση που παρουσιάζει
το κατοικίδιο τους. Ωστόσο, η τριχόπτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ο θύλακος παράγει μια τρίχα  η οποία διαγράφει κυκλική πορεία ζωής με τελικό στάδιο τη νέκρωση και την πτώση της. Στη συνέχεια, μια νέα τρίχα παράγεται για να αντικαταστήσει την προηγούμενη.  Αν και η διαδικασία αυτή είναι ολόχρονη, την άνοιξη και το φθινόπωρο η τριχόπτωση γίνεται πιο έντονη στο σκύλο και στη γάτα. Εκτός από την εποχή, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση, η οποία μπορεί να γίνει έντονη και ενοχλητική για τον ιδιοκτήτη.


Παράγοντες που επηρεάζουν τη τριχόπτωση:


Αλλαγή στην ημερίσια διάρκεια φωτός 
Είναι ο παράγοντας που ενεργοποιεί την τριχόπτωση την άνοιξη και το φθινόπωρο (εποχές που αλλάζει η ημερίσια διάρκεια φωτός). Ζώα που ζουν σε εξωτερικό χώρο, άρα εκτίθενται στο φυσικό φωτισμό, παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση αυτές τις δύο εποχές. Αντιθέτως, ζώα που ζούν μέσα στο σπίτι, παρουσιάζουν τριχόπτωση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με σταθερό ρυθμό.


Ηλικία
Η τριχόπτωση στα νεαρά και ηλικιωμένα ζώα γίνεται πιο έντονη λόγω των αυξημένων αναγκών που παρουσιαζει ο οργανισμός σε αυτά τα στάδια ανάπτυξης. Επίσης, τα νεαρά ζώα αντικαθιστούν το χνουδωτο τρίχωμα που φέρουν όταν γεννιούνται, με πιο ανθεκτικό τρίχωμα που θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.

Κυοφορία - Θηλασμός
Ζώα που κυοφορούν ή θηλάζουν παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση λόγω αυξυμένων απαιτήσεων του οργανισμού.

Διατροφή
Διατροφικές ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη τριχόπτωση π.χ. υποβιταμινώσεις, έλλειψη ιχνοστοιχείων κ.α.

Παχυσαρκία
Η γάτα φροντίσει το τρίχωμα της καθημερινά χρησιμοποιώντας το στόμα της. Οι παχύσαρκες γάτες, λόγω έλλειψης ευλυγισίας εγκαταλείπουν αυτή τη διαδικασία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δερματοπαθειών και την αυξημένη τριχόπτωση.
                                                

Δερματοπάθειες
Διάφορες παθήσεις του δέρματος προκαλούν απώλεια τριχώματος. Αλλεργία, επιπολής και εν τω βάθυ δερματίτιδα, αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, τριχοφυτίαση, είναι μερικά νοσήματα που συνοδεύονται με αλλαγές στο τρίχωμα.

Ορμονοπάθειες
Η ανισορροπία κάποιων ορμονών στον οργανισμό προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα. Η απώλεια τριχώματος είναι χαρακτηριστική σε ζώα που πάσχουν από παθήσεις του θυροειδή ή των επινεφριδίων.

Πτώση ανοσοποιητικού
Άρρωστα ζώα, κυρίως χρόνιοι ασθενείς, παρουσιάζουν κακή ποιότητα τριχώματος και αυξημένη τριχόπτωση λόγω καταπόνησης και αυξημένων αναγκών του οργανισμού.

                                   

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

0 comments:

Post a Comment