Thursday, July 28, 2016

7 Κανόνες Αυτοάμυνας σε Επίθεση Σκύλου


  1. Ψυχραιμία!
    Το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσεις να παραμείνεις ψύχραιμος! Ο πανικός, όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά χειροτερεύει την κατάσταση. Ο φόβος εκφράζεται στον οργανισμό μας με έκκριση ουσιών τις οποίες οι σκύλοι, λόγω της ανεπτυγμένης όσφρυσης, μπορούν να αντιληφθούν. Εκτός αυτού, σε κατάσταση πανικού δε θα μπορέσεις να θυμηθείς, και κατ' επέκταση ακολουθήσεις, τα επόμενα βήματα. 
  2. Μην αρχίσεις να τρέχεις! Ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί όταν φοβηθεί ή όταν νιώσει απειλή. Αν αρχίσεις να τρέχεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εντείνεις το αίσθημα του αυτό με αποτέλεσμα να προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό του. Πώς αλλιώς; Με επίθεση! Και να θυμάσαι, όσα μετάλλια κι αν έχεις κερδίσει σε αγώνες τρεξίματος, ετοιμάσου να χάσεις. Μην υποτιμας τα σκυλιά, μπορούν να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα από σένα.
  3. Μην κάνεις απότομες κινήσεις! Οι απότομες κινήσεις δε βοηθάνε για τον ίδιο λόγο. Ο σκύλος θα νιώσει ότι απειλείται ακόμα πιο πολύ και μαντέψτε...θα επιτεθεί!
  4. Μην προσπαθήσεις να τον χαϊδέψεις! Ένας εξαγριωμένος σκύλος δεν πρόκειται να ηρεμίσει στην προσπάθεια σου να τον χαιδέψεις! Αντιθέτως, αυτό θα εντείνει το αισθημα της απειλής που νίωθει και θα επιτεθεί!
  5. Προσπάθησε να σταθείς κάπου έτσι ώστε να παρεμβάλεται κάποιο αντικείμενο μεταξύ σας. Αν βρίσκεστε έξω, ένα αυτοκίνητο, ένα παγκάκι, μια μοτοσυκλέτα, ένα ποδήλατο θα ήταν μια καλή επιλογή. Αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, ένα τραπέζι, μια καρέκλα, μια πολυθρόνα, ένα έπιπλο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα.  
  6. Μην χάσεις την οπτική επαφή. Αν ο σκύλος επιτεθεί κάποια στιγμή που δεν τον κοιτάς, δε θα μπορέσεις να αντιδράσεις και να προστατέψεις τον εαυτό σου. Ωστόσο, προσπάθησε να μην τον κοιτάς στα μάτια γιατί αυτό δε βοηθάει.
  7. Απομακρύνσου με αργά βήματα διατηρώντας οπτική επαφή με το σκύλο. Έτσι, θα νιώσει ότι "η απειλή" υποχωρεί, αρχίζει να ηρεμεί και εσύ μπορείς να φύγεις.

Δρ. Δήμητρα Σωφρονίου

0 comments:

Post a Comment