Tuesday, June 28, 2016

FRIESIAN HORSE ~ Η βασιλικη ομορφια που σε καθηλωνει

Η Friesian είναι μια φυλή αλόγων με καταγωγή την Ολλανδία. Είναι μια από τις πιο παλιές ευρωπαϊκές φυλές αλόγων. Στο παρελθόν, είχαν μεγάλη ζήτηση ως άλογα πολέμου αφού το μέγεθος τους επέτρεψε τη μεταφορά ιππότη με πανοπλία. Απειλήθηκε με εξαφάνηση κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. 
Πιο συχνά αναγνωρίζεται από το μαύρο χρώμα, ωστόσο δεν είναι το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυλής. Ο σωματότυπος τους χαρακτηρίζεται ως "μπαρόκ" λόγω της αρμονικής διάπλασης του σώματος και της καλής δομής των οστών τους. Το ύψος τους ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 160cm στο ακρώμιο (στους ώμους), ενώ κυμαίνεται από 157cm μέχρι 173cm. Η χαίτη και η ουρά είναι πλούσιες και μακριές, συχνά με κυματιστές τρίχες. Το κάτω τμήμα των άκρων, επίσης, έχει μακρύ τρίχωμα. Τα αυτία είναι μικρά και οι κορυφές τους συγκλίνουν προς τα μέσα.
Χαρακτηρίζεται ως πρόθυμο, ευγενικό, υπάκουο και δραστήριο ζώο. Η φυλή είναι γνωστή για το χαρακτηριστικό τρόπο τροχασμού (βάδισης) όπου τα άκρα σηκώνονται πολύ ψηλά. Είναι δημοφιλής για επιδείξεις, ενώ χρησιμοποιείται για ιππασία και για αγροτικές δουλείες.
Ο "Frederik the Great" είναι ίσως το πιο δημοφιλές άλογο του κόσμου και ανήκει στην φυλή Friesian Stallion.

Δρ Δήμητρα Σωφρονίου

                                  

0 comments:

Post a Comment